Menu Zavřeno

Vinařství Černý

Vinařství Černý

 Vinařství Černý

Historie Vinařství Černý

Vinařství Černý vzniklo v roce 1992 jako firma, která se zabývala především výrobou perlivých vín a výrobou a prodejem hroznů. Stoupající zájem o kvalitní lahvová vína ji však přiměl, aby ty nejkvalitnější hrozny z jejích vinic zpracovala pod svou vlastní značkou a v dnešní době již zpracovává veškeré vypěstované hrozny pro výrobu vlastních tichých vín. Základem vinařství jsou dlouholeté zkušenosti našeho sklepmistra Aleše Černého staršího, spojené s využitím nových vinohradnických a vinařských technologií při výrobě.

Vinice

Základní filosofií, jíž se řídí celý proces výroby vína, a který začíná již při řezu ještě v mrazivých zimních měsících, je šetrný a ohleduplný přístup. Vinařství hospodaří na necelých dvaceti hektarech vinic, které se nacházejí ve vinařské obci Valtice, na nejvýznamnějších viničních tratích (Pod Rajsnou, Culisty dlúhé,..). Tím je zaručeno, že vína z vinařství Černý mají původ ve Valticích.

Nutnost pěstování vlastních hroznů je dána tím, že zdejší vinaři chtějí mít celý proces tvorby kvality svých vín pod kontrolou, neboť co se ve vinici neudělá, ve sklepě se již nedožene. Snaží se o co nejvyšší podíl ručních prací při obhospodařování vinic (ruční řez, ruční zelené práce, “zelená” sklizeň, ruční sběr hroznů), aby maximální zatížení keře bylo 1,3-1,6 kg hroznů na keř. Dodržování této filosofie je velmi nákladné, ale je to jeden ze základních kamenů kvality vyráběných vín. Veškeré naše vinice jsou zařazeny do agroenviromentálního opatření, které zaručuje, že hrozny byly pěstovány v podmínkách, jež jsou šetrné k životnímu prostředí a především hroznům samotným.

Zpracování hroznů, výroba vína

Tak jako práce ve vinici i zpracování hroznů a výroba vína je vedena dle filosofie zastávající šetrný a osobitý přístup. Veškeré hrozny, vypěstované a sesbírané v místních vinicích, zpracovávají ve vlastním hospodářství za přísných podmínek  technologiemi, jejichž základem je získat ze sklizených hroznů maximum chutí a vůní.

Principem těchto postupů, je zpracování sklizených hroznů tak, aby nedošlo k degradaci nebo ztrátě vzácných chuťových a aromatických látek. Mezi moderní využívané technologie patří příjmové zařízení od firmy Wottle (násypky, mlýnek, rmutová čerpadla, pneumatický lis). Další postupy zahrnují gravitační odkalení, zákvas čistou kulturou kvasinek a pomalý a kontrolovaný proces kvašení. Při tomto procesu je třeba dbát, aby vyrobená vína byla především odrůdová a harmonická.

Při dalším školení mladých vín se snaží, aby vína získala nezaměnitelný charakter, který mu poskytuje terroir Valtic a rukopis vinaře. Přípravky používané při školení vín jsou jen přírodního původu a jsou používány jen v nejmenší nutné míře. Veškerý další postup se opět drží myšlenky, že se k vínům musí přistupovat tak, aby byla jedinečná nejen svým původem, ale především dojmem.

Zákazníci

Vína z Vinařství Černý si od začátku budují svou klientelu především mezi zákazníky kvalitních vinoték, v gastronomii a mezi ostatními příznivci kvalitních moravských vín. Celková roční produkce kolísá v dnešní době mezi 40 a 50 tisíci lahví.

Majitelé vinařství v každé vinotéce, nebo restauraci, pořádáají ročně 1-2 prezentace svých vín pro zákazníky. Také přímo v našem sklepě lze se skupinkou přátel naše vína ochutnat a posedět při pohárku dobrého vína.

Nenechte si ujít podobná vinařství a jejich výjimečná vína. Ochutnejte je spolu s námi. Vyberte si své předplatné zde.