Menu Zavřeno

Rajhradské klášterní sklepy

557520.188x188

 

Psal se rok 1222, když český král Přemysl Otakar I.  s manželkou Konstancií potvrdili rajhradským benediktinům desátek z vinice v Miroslavi. Tento okamžik předznamenal výjimečnou budoucnost rajhradského klášterního vinohradnictví.

První přímé zprávy o klášterních vinohradech pochází z první čtvrtiny 14. století. Rajhradským benediktinům tehdy patřily dva vinohrady v Hustopečích (od r. 1328), další vinohrady získal konvent během 14. a počátkem 15. století  v Želešicích, Židlochovicích a Bratčicích.

Počátek intenzivního vinařství v polovině 15. století s sebou přinesl potřebu vybudování kvalitního hospodářského zázemí, především sklepů.

 

rajhrad
První zmínka o sklepě se váže k roku 1554, kdy je připomínán sklep v rathauze – tedy na radnici. Byl součástí klášterní hospody a je považován za jeden z nejstarších rajhradských klášterních sklepů, dochoval se dodnes na č. 48.

Vlastní sklep si klášter vybudoval mnohem později v letech 1691 – 92 za probošta Placida Novotného, nachází se v dnešní Štefánikově ulici. K němu bylo v roce 1720 dostavěno i předsklepí přebudované v roce 1774 v barokním slohu na „presshaus a lusthaus“ – lisovnu a besídku. Tato přestavba kopírovala pavilony na klášterní prelatuře navržené věhlasným barokním architektem Janem Blažejem Santinim-Aichlem. Stavba však během let zchátrala a tak byla v roce 1934 snesena její střední část a v roce 1960 byla postavena v nynější podobě.

Výsledek obrázku pro obecní znak Rajhradu

Na založení rajhradských vinic upomíná i obecní znak Rajhradu. Od roku 1554 v něm má městečko břevnovskou opatskou ostrev (kus osekaného kmene stromu se suky) zkříženou s klíčem, symbolem horenského (viničního) práva. Historické prameny potvrzují, že rajhradské vinařství po staletí vzkvétalo a klášter ve 2. polovině 17. století provozoval skutečný velkoobchod s vínem, protože dodával víno všem benediktinským klášterům v českých zemích.

Na úspěchu rajhradských vín se v současnosti významně podílejí vybraní partneři vinohradníci, opravdoví mistři ve svém oboru. Pěstují  ty nejkvalitnější hrozny, které pak rajhradský klášter  dále zpracovává, aby se tak plody namáhavé a krásné práce vinohradníků dostaly až na váš stůl. Jedná se zejména o vinohrady:

  • Vyšavy (Blučina)
  • Hájiska (Rajhrad)
  • Na Nivách (Dolní Kounice)
  • Šibeniční hora (Dolní Kounice)
  • Nová města (Dolní Kounice)

Nechcete si nechat uniknout ta nejlepší vína z podobných vinařství? Vyberte si své předplatné!