Menu Zavřeno

Vinařství pod Chlumem

Vinařství pod Chlumem

 

Vinařství pod Chlumem


Vinařství Pod Chlumem
se řadí k těm nejmladším vinařstvím, jejichž vína vám v rámci našich balíčků přinášíme. Jeho současný majitel, Lubomír Bílík se do obnovy vinohradů na kopci Pšaňáku pustil v roce 2011.

Svou vinařskou kariéru ale začal už v devadesátých letech obchodováním s vínem a sommeliérstvím. V roce 2004  začal obnovovat největší pražskou soukromou vinici v Tróji, kde měl smlouvu na deset let.

O vinici v Chlumčanech se Lubomír Bílík dozvěděl od otce své ženy, který pocházel z Loun a na Pšaňák chodil sáňkovat. Zdejší kraj, který rád přirovnává k Toskánsku, si prý zamiloval na první pohled.Tři roky po osudové návštěvě místních kopců pan Bílík se společníkem založil dnešní vinařství Pod Chlumem.

Na začátku podnikání ale pana Bílíka čekala těžká práce. Místní vinohrad byl velmi zanedbaný. Nejdříve musel odstranit náletové křoviny a teprve poté se pustil do výsadby vinné révy. Zachováno zůstalo pouze Svatovavřinecké, které zde v roce 1966 v rámci obnovy vinohradu vysázel tehdejší majitel, Miroslav Liederhaus. Vedle vlastních hroznů  Vinařství pod Chlumem zpracovává hrozny odrůd Rulandské modré, Dornfelder a Modrý Portugal z vinice v Blahoticích u Slaného.

Dnes vinařství produkuje 200 hektolitrů vína ročně. Dlouhodobý cíl si ale vinaři stanovili na pětinásobek. To však samozřejmě bude možné jen při úspěšném plánovaném rozvoji a rozšíření vinohradu.

Chcete ochutnávat vína z dalších výjimečných českých i moravských vinařství?