Menu Zavřeno

Vinařství Skrášek

Vinařství Skrášek

Vinařství Skrášek

Vinařství Skrášek je rodinné vinařství, které někteří z vás měli možnost poznat na Slánském salonu vín

Kdo by ale nechtěl vědět víc 🙂

Vinařství Pavla Skráška najdete v malebné jihomoravské obci Perná. Ta se nachází na jihozápadním úpatí Pálavských vrchů v klínu vápencových skal, uprostřed zelených vinohradů Jižní Moravy.

Majitel vinařství, Pavel Skrášek se vinařstvím zabýval od roku 1996. Původním povoláním je strojař. V Perné krátce působil jako obchodní zástupce dalších vinařů. Od toho ale po chvíli upustil a začal budovat svou vlastní vinařskou kariéru.

S tím mu značně pomohli jeho rodiče, Pavla a Lubomír, kteří v roce 1996 v Perné na trati Bergus vysadili 2,5 ha vinohradů. Díky tomu mohl už při rozjezdu svého podnikání začít pracovat s vlastními hrozny. Pro zpestření sortimentu ale dodnes asi 1/3 zpracovávaných hroznů pochází od kolegů, vinohradníků z okolí Pálavy.

V roce 2009 vysadil v trati Levá Bavorská Pálavu, v roce 2010 v trati U Mikuláška Rulandské šedé a Sauvignon. Do budoucna plánuje zvýšení objemu výroby, ale jen tak, aby vinařství neztratilo svůj rodinný charakter.

Vinařství Skrášek na Slánském salonu vín

Zpracování vína původně probíhalo tradičně ve sklepích, postupně se ale vinařství modernizuje tak, že dnes již na pozemku za domem stojí moderní výrobní hala. V této se používá kombinace tradičních a moderních metod vinifikace. Bílá vína se výrábějí z odkalených moštů, kvasí se ušlechtilými kvasinkami v chlazených tancích. Červená vína zde vznikají otevřenou macerací a následně rok zrají v dřevěných sudech.

První lahvovaná vína z Vinařství Skrášek jsme mohli ochutnat v roce 2006. Roční produkce vinařství je asi 6000 lahví, tj. asi 4500 litrů vína.

Pokud vás toto vinařství zaujalo natolik, že byste se na něj chtěli podívat osobně, pak můžete. V podkroví původního vinařského domu je totiž vybudováno ubytování s výhledem na Pálavu až pro 12 osob. Degustace probíhají v malém sklepě v těsné blízkosti domu. Pro více informací se podívejte na oficiální stránky vinařství.

Vinařství skrášek