Menu Zavřeno

Víno se třpytkami – návrat do Středověku?

víno se třpytkami

Mnozí z nás budou hledat způsoby, jak netradičně oslavit konec úspěšného roku. Někteří při hledání pravděpodobně narazí i na nabídky vína se třpytkami nebo dokonce se zlatými šupinkami.

Třpytky ve víně

Zejména britští a američtí konzumenti alkoholu si v posledních letech oblíbili právě třpytky. Jedlé. Třeba s malinovou příchutí. V některých najdeme dokonce i miniaturní zlatá srdíčka.

Výrobce slibuje nevšední zážitek se třpytivým nápojem, o který nemusejí být ochuzeny ani vaše děti. Třpytky totiž fungují nejen ve víně, ale i v koktejlech a dětských šťávách.

V jedné zásadní věci se ale tyto speciální třpytky do vína liší od třpytek tak, jak je známe. Na rozdíl od těch nám důvěrně známých třpytek z mikroplastů, jsou tyto vyrobeny z cukru, několika éček a barviv. To znamená, že by se měly po nějaké době neškodně rozpustit a neucpávat vnitřnosti vodních živočichů.

Kromě zprzněného vína by tak tyto třpytky neměly způsobit žádné zásadní problémy.

Víno se trpytkami?

Zlaté plátky pro tradicionalisty

Staromilce ale třpytky nelákají a raději ve svých sklenkách vidí plátky 24 karátového zlata. Některé firmy příměsi zlata v šumivých vínech prezentují jako moderní trend. Zlaté šupinky ve víně přitom mají dlouhou historii.

Zejména v renesanci se na stolech u šlechtických nebo panovnických dvorů zlato často vyskytovalo. Základem byly zlacené bonbony a dorty, objevovaly se ale i zlacené části hlavních jídel. Čím jiným zapít zlacené jídlo, než vínem s drobnými plátky zlata?

Zlacené jídlo a pití dokazovalo vysoké postavení hostitele. Tímto byl proslulý dvůr Alžběty I. Tudorovny, ale i dvory italských hrabat a šlechticů.

Jak působí zlato na naše zdraví?

Zlato ve víně má podle prodejců na naše těla jen pozitivní účinky. Působí antibakteriálně, léčí záněty a pomáhá s krevním tlakem. Antibakteriálnímu účinku bychom i věřili, to ostatní necháme na vás. Každopádně by ale zlato coby inertní kov lidskému tělu nemělo uškodit. Pokud ovšem nemáte někde v těle schovaný třeba fluorid bromitý. 🙂

V podobě jedlého zlata se s tímto zvykem setkáváme i dnes. V současnosti se ale drží v hranicích cukrářské výroby a v lahvích vína.

Chápeme, že zlato může vínu přidat punc luxusu. Přesto bychom stejně byli radši, kdyby zůstalo na špercích a rámech maleb starých mistrů. Opravdu kvalitní víno přece nemusíme vylepšovat drahými kovy.