Menu Zavřeno

Vinařství Kraus

vinarstvi kraus

vinarstvi kraus

Na kvalitě vín z Vinařství Kraus mají zásluhu hned tři generace Vilémů Krausů:  Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., jakožto průkopník vinohradnictví nejen ve své rodině, ale i v České republice jako takové. Dále Doc. Ing. Vilém Kraus, CSc., rovněž odborník na vinařství a vinohradnictví a zakladatel dnešního Vinařství. V neposlední řadě pak nejmladší Vilém Kraus, který vystudoval vinohradnictví a sklepní hospodářství v Německu.

Otcem dnešního Vinařství Kraus je Doc.Ing.Vilém Kraus, CSc., který v roce 1990 založil v Mělníce nový vinařský podnik „Vinařský dům Bacchus“. Tento podnik se, stejně jako dnešní  Vinařství, zaměřoval na produkci sazenic révy vinné a sudového vína.

Něco víc o rodině zakladatele Vinařství Kraus

Doc. Ing. Vilém Kraus, CSc.

Doc. Ing. Vilém Kraus, CSc. je syn Prof. Ing. Viléma Krause, CSc., předního českého odborníka v oblasti vinařství a vinohradnictví. Profesor Kraus působil podstatnou část svého života na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, věnoval se vinařskému výzkumu a šlechtění nových odrůd révy vinné. V rámci své šlechtitelské činnosti vyšlechtil mimo jiné podnož K 1 a barvířky Neronet a Rubinet.

Je autorem celé řady odborných publikací a článků. V roce 2004 mu prezident Václav Klaus udělil státníh vyznamenání Medaile Za zásluhy pro stát v oblasti vědy. Řada vinařů jej považuje za nejvýznamnějšího českého vinařského odborníka 20. století.

Vilém Kraus nejmladší

Vilém Kraus nejmladší odešel v roce 1994 studovat vinařství do Německa, studia ukončil v roce 2001 jako technik pro vinohradnictví a sklepní hospodářství se státní zkouškou.

Když se vrátil ze studií do rodinného podniku, začal se věnovat vinohradnictví, rozšiřoval plochu vinic a utvářel jejich odrůdovou skladbu. V roce 2004 jeho otec zemřel a Vilém Kraus přebral řízení celého podniku. Postupně se produkce rozšířila o lahvovaná vína, která si již dobyla svoje místo na trhu a jsou kladně hodnocena zákazníky i odbornou veřejností.

Do dnešní doby se celý provoz zmodernizoval, byla postavena nová tanková hala s nerezovými tanky pro výrobu bílých vín, dubovými sudy pro vína červená a několik francouzských sudů barrique. Moderní, šetrné technologie, které vinařství používá napomáhají vytvářet kvalitní, plná a extraktivní vína.

Dnes v Mělnickém vinařství Kraus pracuje společně Vilém Kraus s manželkou Alenou a jeho matka Ing. Danuše Krausová řídí výrobu štěpovaných sazenic révy vinné.

Všimli jste si toho? Všechna vína z Vinařství Kraus jsou označena jen jako Česká zemská. Proč?

Ať budete hledat jakkoli, na etiketách vín z Vinařství Kraus naleznete jenom název vinařství, odrůdu, ročník a označení České zemské víno. Pokud byste hledali označení vína jako jakostní nebo jakostní s přívlastkem, hledali byste marně.

Klasické zatřídění vín, které se v České republice používá, má pouze jednu výpovědní hodnotu a to cukernatost hroznů. Vinařství Kraus s tímto, tzv. Germánským systémem vín nesouhlasí, nezdá se mi klasifikace vína jen podle jednoho kvalitativního znaku.

“Věříme, že naše vína těchto znaků mají mnohem víc a pokud ochutnáte jakékoliv naše víno, uspokojí vaše očekávání a zůstanete jim věrni a nápis výběr z hroznů vám chybět nebude.”

I proto se při pohledu na etiketu těchto vín nelekejte a nelijte je hned do záchoda. Byla by to chyba, které byste později určitě litovali.