Menu Zavřeno

Příručka vinného eléva: 4 kroky ke skladování vína

4 kroky ke skladování vína

Přišel vám domů balíček našich vín a vy váháte, co s nimi?

Jak je otevřít? Při jaké teplotě? Co si k vínům uvařit nebo naopak neuvařit? To jsou otázky, u kterých mnohdy zaváhají i zkušení vinařstí degustátoři. Nejen pro ty, ale i pro naše vinné elévy tímto zahajujeme sérii článků o vínech a jejich konzumaci.

První, na co při doručení balíčku určitě pomyslíte, bude ten sladký okamžik, kdy z lahve jemně odloupnete vrchní část kapsle. Potom s ještě větší precizností vyjmete korek a v tu chvíli ucítíte opojnou vinnou vůni.

Ale potom vám to dojde. K otevírání se dostanete nejdříve večer anebo spíš až o víkendu. První, co budete řešit tedy bude…

4 kroky ke skladování vína

Kam s ním? Aneb jak uložit víno, než přijde jeho chvíle.

Naše dvě lahve u vás doma pravděpodobně dlouho nevydrží. Pro všechny případy si ale vysvětlíme, jak na správné skladování.

Pokud zrovna nemáte pod domem sklípek nebo v obýváku moderní chlazenou vinotéku, pak se budete pravděpodobně potřebovat chvíli procházet a hledat to pravé místo pro uložení svého pokladu. Při hledání se držte těchto zásad a určitě najdete.

1. Víno nemá rádo změny

Zajistěte mu proto stálé a klidné prostředí. Stálé, jak co se týká teploty, ta by měla být konstantní mezi 9 – 12 °C, tak  vlhkosti, která by měla být mezi 65 – 80 %. Skladování lahví vína třeba v blízkosti pračky vzhledem k otřesům také není úplně vhodné.

2. Víno si rádo poleží

Polehávání ale vlastně není až tak úplně rozmarem vína, jako spíš korku. Korek totiž potřebuje být neustále  kontaktu s vínem, aby nevyschl a nepřestal tak plnit svoji těsnící funkci. Vínu na polehávání najděte stabilně temný koutek.

4 kroky ke skladování vína

3. Nenasávat

Víno nasávejte v libovolném přiměřeném množství. Korku ale zabraňte v nasávání okolních pachů. Víno neskladujte společně s čistícími prostředky nebo jinými potenciálně aromatickými předměty. Korek nasává rád, ale vy byste z toho při ochutnání vína nemuseli mít radost.

4 kroky ke skladování vína

3. Hlavně nedýchat!

Víno se už na vinici nadýchalo dost. Při skladování tedy dbejte na již výše zmiňovanou polohu vleže, díky níž bude korek víno chránit před oxidací a následným znehodnocením.

Pokud snad někdy otevřete lahev a nebudete mít sílu víno dopít, víno přelijte do nádoby, kde společně s ním bude co nejméně vzduchu a nádobu pokud možno neprodyšně uzavřete. Poté pokračujte podle bodů 1 až 3.

V příštím díle probereme otevírání vína. Do té doby si ale můžete zopakovat základy tímto krátkým výukovým videem.

 

 

Zdroje fotografií
Marco Mornati on Unsplash
chrissie kremer on Unsplash
Jacob Townsend on Unsplash
Boris Smokrovic on Unsplash
elizabeth lies on Unsplash