Menu Zavřeno

Příručka vinného eléva: Při jaké teplotě pít?

při jaké teplotě pít víno

V minulém díle jsme si ukázali, jak víno uskladnit, aniž by přišlo k úhoně. Po několika hodinách ležení ale přijde ta dlouho očekávaná chvíle. Otevřeme lahev. Nebo dvě.

Před samotným otevřením vína ale ještě provedeme jeden důležitý úkon. Zkontrolujeme, jestli je víno vychlazené na správnou teplotu.

při jaké teplotě pít víno

Studené nebo teplé? A jak moc studené?

Určitě jste už někdy někde slyšeli, že vína různých barev by se měla konzumovat různě vychlazená. Kdo by si ta čísla ale pamatoval?

Máme pro vás tahák, ke kterému se budete moci kdykoliv vrátit. Nebo si ho můžete vytisknout a pověsit si ho na ledničku. Anebo si ho můžete opakovat jako mantru při usínání.

 

Druh vínaDoporučená teplota při podáváníDoporučená teplota při konzumaci
Šumivé, sekty, Champagne5°C6-9°C
Růžové, polosladké a sladké7°C9-11°C
Bíle suché a mladé7°C9-11°C
Ovocné víno8°C10-12°C
Červené mladé a lehké8°C10-12°C
Bílé velké, silné8-10°C10-12°C
Červené elegantní10-12°C12-14°C
Červené, velká a sladké12-13°C14-16°C
Červené (vysoký tanin)15-17°C18-20°C
Portské, likérové a Shery10-12°C13-15°C

 

Doporučené teploty při konzumaci jsou stanovené pro okamžik pití vína. Pokud si doma rádi zatopíte nebo pokud je zrovna parné léto, počítejte s tím, že se víno po nalití do sklenky ohřeje rychleji. To je záminka pro nižší než doporučené nachlazení vína.

Co když víno podchladím?

Je-li víno v lahvi chladnější, není to až tak velká chyba, jako víno teplé. Příliš chladné víno totiž rychle a snadno ohřejeme tak, že skleničku budeme držet “na-američana”, tj. obejmeme kalich sklenky dlaněmi.

V žádném případě nepoužívejte ke kompenzaci teploty mrazák, mikrovlnku ani troubu. Prudké změny teploty, ostatně všechny změny, vínu prostě nedělají dobře.

Nemá se snad červené víno nechat dekantovat? Jak odhadnu jeho teplotu?

Je pravda, že červené víno je vhodné po otevření nechat alespoň hodinu dýchat. Během hodiny na vzduchu samozřejmě trochu zteplá. Po nalití do skleničky potom zteplá ještě asi o další 2 °C. Řešení je víno před otevřením o pár stupňů podchladit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *