Před uzavřením vína do lahve urazí vinař i víno dlouhou cestu
První předpoklad pro úspěšnou spolupráci vína se zátkou je stav samotného vína, víno musí být pro lahvování připraveno, vyškoleno a samotné lahvování musí být technicky a technologicky zvládnuté minimálně do té úrovně, aby víno vydrželo v lahvi do doby své vrcholné zralosti. Za předpokladu, že bude víno skladováno za vhodných podmínek k ležení a zrání.
Každý jeden aspekt z této celé řady může proces ležení vína v lahvi a jeho zrání narušit, poškodit nebo zcela zničit. Výsledkem je potom znehodnocený produkt – víno – a nasraný zákazník – konzument.
Před uzavřením vína do lahve musíme zvládnout:
- vyškolit víno, tzn. získat víno žádoucí jakosti a stability
- zvolit vhodnou lahev a zátku ve vztahu k potenciálu konkrétního vína
- použít technologické zařízení, které nám zvládne víno nalahvovat a uzavřít tak, aby se to nijak negativně neprojevilo při zrání v lahvi