Menu Zavřeno

Příručka vinného eléva: Jak otevřít lahev vína jako profík?

Jak otevřít lahev vína jako profík

Doma už máte uklizeno a navařeno. Zapálíte svíčky a zkontrolujete, jestli je víno správně vychlazené. Teď už jen nedočkavě poposedáváte se a těšíte se, až konečně přijde. Je to váš první společný večer a chcete udělat dojem. To se rozumí.

V tom vám to ale dojde. Ještě jednou se pro jistotu jdete podívat do ledničky, jestli to je opravdu tak, jak si myslíte. Je to tak! Ta pečlivě vybraná lahev skvělého vína nemá šroubovací uzávěr, v hrdle má korek! Máte vůbec doma otvírák?

Jak otevřít lahev vína jako profík

Naštěstí odebíráte naše předplatné vína a s prvním balíčkem vám přišel profesionální sommelierský otvírák. Chvíli hledáte v šuplíku a vítězoslavně ho zvednete do výše. Konečně ho použijete! Jak ale vlastně funguje?

Jak otevřít lahev vína jako profík

Nejste žádný vinný fajnšmekr. Víno vybíráte podle barvy a hlavně podle toho, jestli půjde snadno otevřít. Otvírák jste použili možná jednou a byl to takový ten vtipný s pákami. A ještě jste přitom zlomili korek. To si dnes večer nemůžete dovolit.

Nožík

Rozložíte svou novou dvoufázovou vývrtku, pozorujete její části a snažíte se přijít na to, jak má fungovat. V její zadní části objevíte výklopný nožík. Heureka!

Nožíkem jemně obkroužíte horní část folie, která kryje korek. Dáváte si přitom pozor, abyste folii nařezávali v takovém místě, aby se jí víno při následném nalévání nedotýkalo. Tahle mrška totiž umí výrazně změnit chuť vína.

Folie se elegantně v jednom kuse odloupla. To byl slastný zážitek.

Nožík už svůj účel splnil. Zaklapnete ho zpět do vývrtky a přenesete svou pozornost k jejím dalším částem.

Vývrtka

Správně odhadnete, že další fáze obnáší zarytí vývrtky do korku. Špičku vývrtky přiložíte ke středu korku a začnete ji pomalu, něžně zašroubovávat hlouběji do uzávěru.

 

Přitom si dáváte pozor, abyste vývrtku nezašroubovali moc hluboko, protože byste se mohli prošroubovat na druhý konec a znečistit víno kusy korku. Zároveň ale potřebujete vývrtku zašroubovat dost hluboko, abyste při následujícím kroku korek nepřetrhli. Uvědomujete si, že se právě nacházíte v kritickém okamžiku otevírání vína.

Ve většině případů platí, že je ideální vývrtku zašroubovat tak, aby nad korkem zůstala jedna až jedna a půl otáčka spirály.

Páka

Konečně se ke slovu dostává ona tajemná třetí součást vašeho profesionálního otvíráku, páka. Všimnete si, že na páce jsou dva zoubky, kterými se můžete zarazit o hrdlo lahve. Díky nim můžete korek lehce vytáhnout nahoru.

Dáváte si přitom záležet na tom, abyste jednou rukou jemně táhli korek vzhůru a druhou pevně drželi lahev vína. Případně můžete druhou rukou podržet i zoubek páky, aby se z hrany hrdla nesmekl.

V okamžiku, kdy se korek blíží úplnému vytažení zpomalíte. Taháte už jen velmi jemně a velmi pomalu. Nechcete totiž víno šokovat prudkou změnou tlaku, která by se projevila nelichotivým a nežádoucím “plop”.

Povedlo se? Gratulujeme, už umíte otevřít lahev vína jako profík!

Teď si připravte druhé víno, které otevřete před návštěvou a těšte se na příjemný večer!

Jak otevřít lahev vína jako profík