Menu Zavřeno

Příručka vinného eléva: Jakou skleničku?

Základy skladování, otevírání i degustování vína už máme v malíčku. Je čas posunout se na další úroveň: začít rozlišovat vinné a nevinné skleničky.

Pro začátek si dáme záležet na tom, abychom vždy hned vedle lahve vína a otvíráku položili i sklenici. Kdo chutnal víno z plecháčku, pochopí. Kdo nechutnal, ať to radši ani nezkouší.

Tím, že víno pijeme ze skla a ne z hliníku či porcelánu, máme půlku práce hotovou. Teď si ještě dáme pozor na speciální vlastnosti vinných sklenic a máme vyhráno!

Jak má vypadat sklenice na víno

Sklenice, ze které se chystáme pít víno, by neměla být cítit mycím prostředkem a neměla by být zaprášená. V žádném případě si s vínem nechceme vychutnávat ani pach stokrát použité utěrky.

Správná sklenice na víno je vyrobena z kvalitního, čirého, tenkostěnného skla bez ozdob a brusu. To aby nás nerušila při hodnocení barvy vína. Pozor na to, i dokonale čistá čirá sklenice vyrobená z nekvalitního, příliš silného skla umí výrazně posunout naše vnímání barevného odstínu degustovaného vína.

Vinné sklenice mají vysoké nožky. Má to svůj účel. Sklenice se drží za stopku, pokud možno co nejdál od kalichu. Nejen že budete při tomto způsobu držení vypadat jako skutečný znalec vín, navíc tím zabráníte nežádoucímu teplání objemu sklenice a tvorbě otisků na kalichu. Víno bývá nachlazeno přesně na teplotu, při které se má pít. Proto ho nechceme už dále zahřívat. Otisky na kalichu by nám překážely při následném hodnocení barvy, čirosti, hladkosti, perlení vína a jeho dalších vlastností.

Sklenici na víno vždy držíme v dolní části nožky nebo za stopku.
Pomůže to vínu i naší degustátorské image.

Dlouhá léta vychutnávání vín a destilátů nás dovedla k výrobě a odlišení různých tvarů a objemů sklenic pro různé nápoje. Samotný tvar a objem sklenice může mít výrazný vliv na náš zážitek z vína.

Sklenice na bílé víno

Bílé víno se podává vychlazené na 9 až 19°C a oproti červenému mívá slabší aroma. Nechceme, aby nám víno teplalo a jeho aroma si chceme užít jak jen to jde. Tomu se přizpůsobily i sklenice pro bílé víno určené.

Kalich sklenice na bílé víno má tvar tulipánu a směrem vzhůru se zužuje. Zúžené ústí sklenice umožňuje kumulaci aromatických látek vína a tím nám usnadňuje vinný zážitek.

Sklenice na bílé víno mívají znatelně menší objem než sklenice na víno červené. Menší objem sklenice zabraňuje teplání vína.

Nejmenší sklenice na bílé víno o objemu 100 až 150 ml se používají na sladká botrytická vína. Sklenice o objemu 150 ml se zpravidla používá pro sladká bílá vína a z o něco větších sklenic se podává suché bílé víno. Z největších vinných sklenic na bílé víno o objemu až 500 ml ochutnáte suchá bílá vína burgundského typu.

Sklenice na bílé víno má kalich ve tvaru květu tulipánu, u vrcholu se zužuje
Sklenice na bílé víno má kalich ve tvaru květu tulipánu, u vrcholu se zužuje
Sklenice na lehké bílé víno, růžové nebo na mladé červené víno
Sklenice na perlivé víno
Sklenice na perlivé víno

Sklenice na červené víno

Aby červená vína vyzněla tak, jak mají, potřebují objemnou sklenici a širokou hladinu. Proto mají sklenice na červené víno cibulovitý tvar a jejich objem nezřídka převyšuje 600 ml.

Pro složitější a těžší vína jsou vyhrazeny sklenice s velkým, až kulovitým kalichem a širokým hrdlem. Objemný kalich dává vyniknout starší paletě vůní. Díky otevřenému hrdlu se víno rychle okysličí. Sklenice na červené víno mívají kratší nožku, kterou můžeme dvěma až třemi prsty držet v horní části. Dáváme si přitom stále pozor na to, abychom se prsty nedotýkali kalichu.

Sklenice na červené víno má větší objem, cibulovitý tvar a otevřené hrdlo.
Sklenice na červené víno má větší objem, cibulovitý tvar a otevřené hrdlo.

Degustační sklenice

Speciální případ sklenice na víno je sklenice degustační, známá také jako “óívéčko”. Její tvar do posledního milimetru určila Mezinárodní organizace pro révu a víno (Organisation International de la vigne et du vin, tj. OIV). Účelem této sklenice je sjednocení hodnocení vína napříč státy i světadíly. Používá se pro vína bílá, růžová i červená. Právě tuto sklenici nejpravděpodobněji dostanete do ruky na degustacích a výstavách vín.

Tip na konec:

Zejména velkoobjemové sklenice na červené víno vás budou svádět k tomu, abyste si nalili vína co nejvíce. Nedělejte to. Nejlépe sklenice svůj účel splní, když ji naplníte jen do jejího nejširšího místa. To je asi do jedné třetiny objemu.